Vis aan Huis recepten

Vers fruit, een bolletje ijs met Gula Djawa; een overheerlijk Indonesische dessert

Gula Djawa met vers fruit

Afgelopen vrijdag hebben wij bij mijn zwager en schoonzus gegeten. Mijn schoonzus is een parel in de keuken. Niet dat zij dat zelf vindt, maar ik sta iedereen keer met een open mond te kijken hoe zij dat toch doet. Ook dit keer stond ik als een zwaan kleef aan te kijken wat zij aan het doen was. Meestal laat ik het daar bij, maar sinds het ontstaan van vis aan huis schrijf, fotografeer en app ik mij rot als ik bij Annet in de keuken sta. Haar kennis is goud waard. Afgelopen vrijdag was het weer raak; geduldig legde Annet mij van alles uit over de Indische keuken. Als ware speurhond was ik nog op zoek naar een lekker dessert voor het kerstrecept. En daar was hij dan; HET dessert waar ik naar op zoek was; Gula Djawa. Makkelijk te maken, snel klaar en je houdt er geen volle vaatwasser aan over.

Ingredi├źnten voor 6 personen

 • 2 blokken Gula djawa
 • Scheut Ketjap manis
 • Pepertjes naar smaak (ik heb gekozen voor 10 gedroogde pepertjes wat het net die extra bite geeft). Mocht je voor Spaanje pepers kiezen dan zou ik kiezen voor 1,5 pepertje zonder zaadjes).
 • Hard fruit zoals:
  • Twee appels
  • Een niet te rijpe mango
  • Ananas
 • Komkommer
 • Bolletje citroenijs of bolletje mango ijs. Het eigen merk mango ijs en citroenijs van de Jumbo heeft mijn persoonlijke voorkeur.

Doe 2 blokken Gula Djawa in een steelpannetje

Doe een laagje water in een steelpannetje. Voeg hier 2 blokken Gula Djawa aan toe en zet dit op een laag vuurtje. laat de Gula Djawa rustig smelten (vergeet niet zo nu en dan te roeren). Voeg een scheutje ketjap manis en de pepertjes toe en laat de saus op het vuur indikken wanneer de Gula Djawa gesmolten is. Tijdens het smeltproces snijd je het fruit en de komkommer in stukjes. Doe de bolletjes ijs in de dessertschaaltjes, strooi hier het fruit en de komkommer overheen. Wanneer de Gula Djawa voldoende is ingedekt schenk je hem over het fruit en het ijs heen.

Selamat makan

Terug naar overzicht
Bekijk ons assortiment
Plaats een bestelling
paul-van-veen_Vis-aan-huis-logo-verse-zalm-mossel-tonijn-garnalen-oesters-schelpen-thuisbezorgd-foto-kaviaar

Paulus

van Veen